De courgettes zijn klaar om te oogsten

Het is weer tijd voor courgettes! Courgettesoep, gevulde courgettes, gekookte of gebakken courgettes, courgettebloemen uit de oven etc., etc.. Je kunt er eindeloos mee variëren. Dat is dan ook wel nodig, want als je een paar planten in je tuin hebt staan, kun je bijna elke dag oogsten. De courgette is een groente uit de komkommer familie maar vormt geen ranken zoals de pompoen. In het Engels of Italiaans wordt deze groente zuccini genoemd en de naam courgette komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, wat merg betekent. De courgette kan geel of groen zijn. Het is één van de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat. Hieronder volgen een aantal recepten met courgettes.

Gevulde courgettes

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 middelgrote courgettes
 • 1 ui
 • 250 gram champignons
 • 150 ml crème fraîche
 • Bouillonblokjes of poeder
 • Zwarte peper uit de molen
 • Geraspte kaas

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Snij de courgettes in de lengte door en kook ze in ruim water in ongeveer 15-20 minuten gaar. Snij ondertussen de ui fijn en de champignons in kleine partjes en bak deze in boter of olie. Prik even in de courgettes om te kijken of ze gaar zijn en laat ze een moment afkoelen in een vergiet. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de courgette en voeg dit toe aan het ui/champignon mengsel. Breng het geheel aan de kook en laat het vocht langzaam verdampen. Voeg dan de crème fraîche, de bouillon en de zwarte peper toe en breng opnieuw aan de kook. Vul de courgettes in een ovenschaal met het mengsel en bestrooi rijkelijk met geraspte kaas. Zet het gerecht nog 15-20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Je kunt de gevulde courgettes serveren als hoofd- of bijgerecht met bijvoorbeeld rijst, bulgur of aardappelpuree.

Gevulde courgettebloemen

Ingrediënten voor 2 personen:

 • Ongeveer 10 courgettebloemen,
 • 3 bruine boterhammen,
 • ongeveer 8 eetlepels olijfolie,
 • 1 ei,
 • 2 lente uitjes,
 • 3 teentjes knoflook,
 • zout,
 • peper,
 • peterselie,
 • munt,
 • 300 gram Parmazaanse kaas.

Voorbereiding

Pluk ‘s ochtends de courgettebloemen, zodat ze open zijn. Voorzichtig wassen, stamper of meeldraden verwijderen en maak de vulling. Verwarm de oven tot 180 graden.

Bereidingswijze

Hak de munt, dille, de tomaten en uien fijn. 
Voeg de olie, zout en peper toe en een half glas water. vermeng dit met het brood dat je eerst kunt roosteren.
Vul de bloemen dusdanig dat je de opening nog kunt dicht vouwen. Je krijgt dus een klein pakketje. 
Plaats de gevulde bloemen netjes gerangschikt in een ovenschaal. Rijkelijk bestrooien met parmezaanse kaas en overgieten met olijfolie.

Serveertips

Serveer met Griekse salade, bulgur of brood.

Eet smakelijk!

 

 

Be first to comment