Vorig jaar ontstond het idee om jaarlijks een wandelpelgrimstocht te organiseren van het Soefi Centrum in de Anna Paulownastraat in Den Haag naar de Soefi Tempel in Katwijk aan Zee. Deze route wordt nu liefkozend het ‘Saida en Sirdarpad’ genoemd, naar het echtpaar Baron Huib (Sirdar) en Henriette (Saida) van Tuyll van Serooskerken. Dit paar heeft een nauwe band met de geschiedenis van beide bijzondere plekken. Als toegewijde leerlingen van de Soefi-mysticus Hazrat Inayat Khan hebben ze in de vorige eeuw niet alleen hun huis in Den Haag maar ook hun zomerhuis in Katwijk opengesteld voor belangstellenden die naar Inayat Khan wilden luisteren. Het initiatief wordt tot op de dag van vandaag voortgezet door de Soefi Stichting Inayat Fundatie Sirdar.
Naar aanleiding van een bijzondere ervaring die Inayat Khan daar in de duinen heeft, is later de soefitempel gebouwd. Dit is de bestemming van de wandelpelgrimstocht die we op 9 mei 2024 gaan ondernemen.





Sirdar en Saida van Tuyll kunnen worden gezien als voorlopers die op hun eigen unieke manier het Soefi-gedachtegoed, de schone kunsten, en de natuurbeleving met elkaar verweven. Deze combinatie is deels te danken aan Sirdars liefde voor de natuur en zijn filologische achtergrond, en aan Saida, kunstenares en bekend illustrator van kinderboeken, maar ook aan het voorbeeld van Hazrat Inayat Khan. Inayat Khan beschouwde het als vanzelfsprekend dat de mens de behoefte heeft om buiten zichzelf te treden en het wezen van alle dingen in de natuurlijke wereld te ervaren.
Wekelijks gaf Sirdar inspirerende toespraken over verschillende onderwerpen, waarvan een groot deel in boekvorm is uitgegeven. Zijn toespraken over de natuur verscheen als “Het heilige boek der natuur”. Sirdar benadrukt het belang van natuurbeleving als een weg naar zelftranscendentie. Hij beschrijft hoe elke scheiding tussen de wandelaar en de omringende natuur na verloop van tijd vervaagt, waardoor een diepere verbondenheid ontstaat. Deze gedachtegang vinden we niet alleen terug bij Hazrat Inayat Khan maar ook bij oude Perzische mystieke Soefi-dichters zoals Roemi. De wijsheid van deze soefi meesters op het pad van verbinding reist in gedachte met ons mee.


Sirdar nodigt ons uit na te denken over waarom de bewegingen in de natuur ons ontroeren en waarom we ze zo mooi vinden. Hij beschouwt de natuur als een les in het innerlijk leven, waarbij alles om ons heen herinneringen wekt en diepere betekenissen oproept. De stilte en geluiden van de natuur zijn volgens hem onlosmakelijk met elkaar verbonden en kunnen elkaar versterken.
Het eerste hoofdstuk ‘De liefde voor de natuur’ in Sirdars boek biedt inzicht in de vier fasen van de natuurervaring. Deze fasen, van afstand nemen tot spiritueel bewustzijn, weerspiegelen een proces van zelfreflectie en diepere verbondenheid met de natuur.
Sirdar deelt wijze woorden over licht en donker, waarbij hij benadrukt dat tegenstellingen in het leven, zoals vreugde en verdriet, ons helpen het leven beter te begrijpen. Hij beschrijft de paradox van de eenheid van God en hoe de afwisseling van licht en donker ons leidt op de zoektocht naar God.
Het laatste deel van de wandeltocht brengt ons bij de Zuidduinen in Katwijk, waar de Soefi Tempel staat als een spirituele oase in het duinlandschap. Hier herinnert een gedenksteen aan de ervaring van Hazrat Inayat Khan, die de stilte van God ervoer tijdens zijn wandeling in de duinen.
Wandelen met de Soefi Meesters op het Saida en Sirdarpad biedt niet alleen een fysieke reis door prachtige landschappen, maar ook een spirituele ontdekkingsreis die de verbondenheid tussen mens, natuur en goddelijkheid illustreert.
Onze ziel is gezegend met de impressie van de glorie van God
wanneer onze lippen God prijzen.
Kijk op de evenementenkalender voor meer info over de volgende pelgrimswandeltocht op 9 mei 2024.







Verder lezen:
H.P. van Tuyll van Serooskerken, Het heilige boek der natuur. ↩︎
Kester Freriks, Stilte, ruimte, duisternis: Verkenningen in de natuur. ↩︎
S.A. den Boer, Gebeden van Roemi. ↩︎
Inayat Khan, Natuur Meditaties. ↩︎
S.A. den Boer, Roemi, Licht op licht. ↩︎
Theo van Hoorn, Recollections of Inayat Khan and Western Sufism ↩︎
Inayat Khan, Beker van Saki. ↩︎