In samenwerking met Lightsong Inayatiyya, stichting Soefi Contact Haarlem organiseert Roemi Vandaag op 10 december 2023 een Roemi viering met muziek, verhalen, gebeden en gedichten. Meer informatie in de evenementen kalender.
Op 17 december 2023 is het volgens de Gregoriaanse kalender 750 jaar geleden dat Roemi in het Turkse Konya is overleden. Dit wordt op vele plaatsen in de wereld met vieringen en ceremonie’s herdacht. Het gedachtegoed van Roemi heeft een aanzienlijke invloed gehad op de Nederlandse cultuur, met name op het gebied van literatuur, poëzie en spiritualiteit. De Nederlandse vertalingen van Roemi’s werk hebben bijgedragen aan een grotere bekendheid van zijn gedichten en filosofie onder Nederlandstalige lezers.
Roemi’s werk, waaronder zijn gedichten en verhalen, staat bekend om zijn diepgaande spirituele inzichten, mystieke liefde en universele boodschap van eenheid en compassie. Hierdoor heeft het werk van Roemi mensen in Nederland geïnspireerd en aangetrokken die geïnteresseerd zijn in spiritualiteit, persoonlijke groei en het verkennen van de diepere betekenis van het leven.
Daarnaast heeft Roemi’s werk ook invloed gehad op de Nederlandse literatuur. Zijn poëzie heeft dichters en schrijvers in Nederland geïnspireerd en beïnvloed, waardoor er een duidelijke weerspiegeling is van Roemi’s stijl en thema’s in sommige Nederlandstalige poëzie. Zo bestaat er in de Nederlandse literatuur een zeer bekende parafrase op een verhaal van Roemi: ‘De tuinman en de dood’ van P.N. van Eyck (1887-1954). Het is een zeer vrije bewerking van ‘Salomo en de engel des doods’.
Een Perzische edelman: Vanmorgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik mijn woning in: ‘Heer, een ogenblik’ Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot, toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood. Ik schrok en haastte mij langs de and’re kant, maar zag nog juist de dreiging van zijn hand. Meester uw paard en laat mij spoorslags gaan, voor de avond nog bereik ik Ispahaan! Van middag (lang reeds was hij heengespoed) heb ik in ‘t cederpark de Dood ontmoet. ‘Waarom’, zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt, ‘Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht gedreigd?’ Glimlachend antwoordt hij: ‘Geen dreiging was ‘t, waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast, toen ik ‘s morgens hier nog stil aan ‘t werk zag staan, die ik ‘s avonds halen moest in Ispahaan.
Bovendien heeft Roemi’s nadruk op diversiteit, tolerantie en het overstijgen van religieuze en culturele grenzen resonantie gevonden in Nederland, een land met een sterke geschiedenis van tolerantie en diversiteit. Zijn boodschap van vrede en eenheid heeft bijgedragen aan het bevorderen van interculturele dialoog en begrip. De Turkse Nederlander Kerim Balci schreef hierover een artikel in de uitgave Voorlopers in de Vrede.
Vorig jaar kwam het boek Wat je zoekt zoekt jou van de Iraans-Nederlandse schrijver Kader Abdolah uit. Een kostbaar kleinood in een tijd van haast en grote onrust, om even stil te staan bij het leven.
Al met al heeft het werk van Roemi een blijvende impact gehad op de Nederlandse cultuur, met name op het gebied van literatuur, spiritualiteit en interculturele uitwisseling. Zijn gedichten blijven lezers en liefhebbers van poëzie inspireren en bieden een bron van reflectie en inzicht in de menselijke ervaring.
Ook ik ben een grote aanhanger van Roemi. Vooral de gedichten uit het boek:
Wat je zoekt zoekt jou, vind ik heel erg bijzonder en ik citeer deze gedichten steevast in de Soefi lezingen in het land en de Soefi bijeenkomsten in Nijmegen.
Helaas woon ik ver van Haarlem maar ik vind jullie initiatief heel waardevol.
Hartegroet
Shamsher van Hees
Nijmegen
Dank je wel Shamsher van Hees, voor je vriendelijke woorden.