Gebeden van Roemi

Voor wie van gebeden houdt, zijn dit de prachtigste gebeden die je je kunt indenken!  Het gaat hier om gebeden die dagelijks door Roemi en zijn volgelingen werden gezegd. De meeste geschriften van Roemi zijn commentaren op de Koran en hadithverzamelingen.

God is in de Koran zowel strengheid (qahr) als vriendelijkheid (lotf). Daarom zijn er in de 99 namen twee groepen: De namen van Gods strengheid en de namen van Gods vriendelijkheid. Dit is voor ons mensen vaak moeilijk te bevatten, maar het is wel de context waarin Roemi’s mystiek tot ontwikkeling kwam.
Het is vergelijkbaar met de minnemystiek van het christendom.Bij Roemi ligt de nadruk steeds op de liefde daarom wordt zijn pad de weg van liefde genoemd.Veel mensen vinden troost in het gebed bij het dragen van een last omdat het vertrouwen wordt gesterkt dat er een alwetende God is en dat je er niet alleen voorstaat. Ze hebben soms wel moeite met de God van de strenge regels uit de koran omdat ze hunkeren naar een God van liefde en barmhartigheid. Het zijn vaak persoonlijke achtergronden die hier een rol in spelen. Roemi gebruikt weliswaar beelden over de hel en het laatste oordeel maar ook daar wint het licht het van het vuur. In de poezie van Roemi bestaat de hel en het oordeel alleen in de mens zelf. Het is de orthodoxie met zijn letterlijke opvattingen die de mensen angst aanjaagt met deze beelden.
Lichtgebed

O God, schenk mij licht in mijn hart licht in mijn graf,

licht voor mij en licht achter mij,

licht aan mijn rechterzij en licht aan mijn linkerzij,

licht boven mij en licht beneden mij,

GebedenRoemilicht in mijn oren en licht in mijn ogen,

licht op mijn huid en licht in mijn haar, in mijn

licht in mijn vlees, licht in mijn bloed en licht in mijn botten —

O God, doe mijn licht overal toenemen.

O God, schenk licht in mijn hart,

licht op mijn tong, licht in mijn ogen, licht in mijn oren,

licht aan mijn rechterzij, licht aan mijn linkerzij,

licht boven mij en licht beneden mij,

licht voor mij en licht achter mij en licht in mijzelf —

Doe mijn licht toenemen.

 

 

CDGebeden van Roemi

Dubbel CD

 

Be first to comment